Architecture Linked - Architect & Architectural Social Network


"We imagine the contemporary museum to be a dynamic environment - a space that is less a container and more of a conduit." - John Beckmann, principal of Axis Mundi

This provocative design for the Whitney Museum expansion by Axis Mundi stands as a loud contrast to the designs by Renzo Piano. It claims to be as bold in spirit as the original Breuer building on Madison Avenue. Whitney Downtown is based on a series of sight lines that extend to 10th Avenue, the Empire State Building, the Whitney on Madison, and the original Whitney that was located on West 10th Street. It aims to reduce the distance between the art and the public on the street. It has a winding path that weaves in and out of the museum, from the entrance ramp at the corner to the panoramic viewing deck. The outside of the museum has an information kiosk, an outdoor cafe bridge, a performance area, and is also filled with sculptures. Inside the museum the staircases, escalators, elevators, and mechanical rooms are all located in the perimeters, allowing column-free galleries to float freely, suspended like bridges. Also, the lattice structure allows light to flow inside in unexpected and dramatic ways.








Views: 1367

Tags: Axis Mundi, New York, Renzo Piano, Whitney Downtown, Whitney Museum expansion, architect, architecture, museum

Comment

You need to be a member of Architecture Linked - Architect & Architectural Social Network to add comments!

Join Architecture Linked - Architect & Architectural Social Network

Comment by Mumtaz Hussain on September 28, 2010 at 2:36am
please upload small residential home units also
Comment by nazanin panah on September 22, 2010 at 7:36pm
That's great!
Comment by Irene Bašić on September 22, 2010 at 11:14am
Greeting!!!

© 2014   Created by ArchitectureLinked.

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service