Architecture Linked - Architect & Architectural Social Network

The Orange Cube is a vibrant 6,300-square-foot structure on the edge of the Saône River in a converted industrial zone in Lyon, France.  Surrounded mostly by grey buildings, the bold design by Paris-based architecture practice Jakob + Macfarlane is covered in a brightly colored aluminum mesh facade.  The pattern of the facade is inspired by the movement of the water in the adjoining river.  The building's form is that of a simple orthogonal cube into which a giant hole is carved from the corner.  The void then sweeps up through the roof, in response to the necessities of light, air movement, and views of the river.  The cube’s lower southwest corner is cut out to fit perfectly with the neighboring restaurant's undulating, arched roof.  The Orange Cube is topped off by a roof terrace from which one can admire the whole panoramic view.

Views: 2829

Tags: France, Jakob + Macfarlane, The Orange Cube, architects, architecture, mixed-use, retail

Comment

You need to be a member of Architecture Linked - Architect & Architectural Social Network to add comments!

Join Architecture Linked - Architect & Architectural Social Network

© 2014   Created by ArchitectureLinked.

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service